me-geik_kutatok_ejszakaja_v2-800.jpg

Idén a járványügyi intézkedések miatt ONLINE megtartott Kutatók Éjszakája rendezvényre a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara virtuális laborlátogatásokkal és érdekes szakmai előadásokkal készült, amelyeken kisfilmek megtekintésével vehetnek részt az érdeklődők. Kérdés esetén bizalommal keressék a videókban szereplő kollégáinkat. Elérhetőségeik megtalálhatók az egyetem honlapján közzétett telefonkönyvben.: 

Programjaink:

Logisztikai high-tech eszközök bemutatása

Logisztikai intézetben található high-tech laboratóriumban lévő eszközök bemutatása (felrakó és komissiózó rendszer).

Csatlakozási link: https://youtu.be/XI01XkLhEL0

Virtuális valóság és az automatizálás kihívásai

Az interaktív 3D kivetítőt mutatjuk be az érdeklődőknek és egy automata targoncát és az azon lévő Mitsubishi robotot.

Csatlakozási link 1.rész: https://youtu.be/C0zIqed6kFM

Csatlakozási link 2.rész: https://youtu.be/cZyDPZfaL0U

Napelemes szivattyú, avagy a víz napos oldala!

A bemutató során röviden ismertetjük a napelemek működését és legfontosabb tulajdonságait, ezzel gyarapítva a hallgatóság elméleti tudását. A kísérlet során a gyakorlatban is bemutatjuk, hogyan lehet napelemről például egy egyszerű szivattyút, valamint egyéb elektronikus eszközöket működtetni. 

Csatlakozási link: https://youtu.be/XEAHh7eEkn8

 Háromfázisú aszinkron hangszóró

Minden ember szereti a zenét, mindenki látott már hangszórót... de ilyen kivitelben még biztosan nem! Háromfázisú frekvenciaváltós hajtású aszinkron motorral fogunk ma este zenét hallgatni! Bemutatásra kerül továbbá a motort vezérlő frekvenciaváltó és a zenét gerjesztő impulzusszélesség-modulációs technika. 

Csatlakozási link: https://youtu.be/GpbHn4RIHPk

Én vagyok a fény, hogy láss az éjszakában

Manapság egyre több autógyártó szakít a hagyományos halogén izzós világítóberendezésektől, az autókba előre és hátra is LED-es, vagy egyéb megoldásokat használnak. Annak ellenére, hogy sok új autóban modern lámpák kapnak helyet, számtalan halogén izzós lámpatesttel találkozhatunk az utakon. Az autók világítása halogén szempontból is rengeteget fejlődött az évek folyamán, de vajon van-e arra lehetőség, hogy egy hagyományos izzós lámpatest fényét javítsuk egyszerű izzócserével? 

Csatlakozási link: https://youtu.be/lNAnStJWFZU

Porrobbanás vizsgálata

Bemutatjuk a mindennapi háztartásban főzéshez használt anyagokat kicsit más nézőpontból. Ezek a hozzávalók látszólag veszélytelenek, de valójában könnyen porrobbanást okozhatnak. Nyílt- és zártterű robbantási kísérletek láthatók. 

Csatlakozási link: https://youtu.be/h56iRRZXywU

Szélcsend helyett orkán

Szélcsatornában lézeres és olajködös megjelenítéssel testek körüli áramlás megjelenítése, sebességmérési lehetőségek, eszközök bemutatása. 

Csatlakozási link: https://youtu.be/h_IfG4CtYzs

Fékterem motorteszt

Bemutatjuk a gépkocsikban működő diesel motorok tesztmérését, az arra szolgáló fékberendezést, illetve áttekintést adunk a korszerű motorok főbb szerkezeti elemeiről, azok szerepéről. 

Csatlakozási link: https://youtu.be/PAw4fp8w5ps

Megújuló energiák asztala

A mindennapi életben előforduló megújuló energiák (szélturbina, napelem, tüzelőanyag-cella) interaktív bemutatása és rövid ismertetése. 

Csatlakozási link: https://youtu.be/L23wU6ZJ8rU

Lego Mindstorms robot bemutató

Kíváncsi vagy hogy működnek a robotok? Itt a helyed! Bemutatunk néhány Lego Mindstorms konstrukciót. Rajzolhatsz a spirográffal, kirakhatod a Rubik kockát, vagy gólt rúghatsz a robot kapusnak. 

Csatlakozási link: https://youtu.be/1TzpSCP_mac

Chatbot rendszerek működése

Szövegértés számítógépes megvalósításának szintjei. Az elemző rendszerek moduljai. NLP modulok, külső adatbázisok.Válogatás a meglévő alkalmazásokból. Saját elemi értelmező készítése Pythonban.

Csatlakozási link: https://youtu.be/JD0MbCPWMtM